Dins el tinter reivindica la correspondència familiar com a espai de memòria i font d'informació sobre les formes de sociabilitat i la vida privada i íntima. A partir de l'anàlisi de 1.500 cartes escrites per dones d'una trentena de famílies catalanes, entre 1750 i 1900, les autores de l'estudi tracen l'evolució dels costums i del pensament en aquest període històric.
S'hi parla, entre altres temes, de l'autonomia de les dones, com van reaccionar a la laïcització de la societat o quin efecte va tenir sobre elles la industrialització i l'aparició de noves professions per als homes. L'estudi es completa amb els arbres genealògics de set de les famílies estudiades. Aquest volum és una valuosa contribució a la crònica social i cultural dels segles XVIII i XIX a Catalunya.
Over de auteur
Carme Sanmartí Roset és doctora en Història Contemporània, professora emèrita de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Ha centrat la seva investigació en la família contemporània i en la història de les dones a Catalunya.
Montserrat Sanmartí Roset és doctora en Història Medieval, professora jubilada de la Universitat Rovira i Virgili. Alguns dels seus treballs més recents són les transcripcions de documentació d’època medieval i moderna i la recerca sobre l’escriptura de les dones.
Caterina Riba Sanmartí és doctora en Literatura, professora i investigadora de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. La seva recerca se centra en l’anàlisi i recepció de literatura d’autoria femenina.