Käsillä oleva XII kirja käsittelee 28 alaluvussaan ihmisen luonnon ja tahdon syntymistä Ilmoituksen, tieteen, historioiden ja luon-nonfilosofioiden mukaan Adamiin ja Eevaan asti.
Olentojen luonnon laadun ja tahdon syntymisen tekijät, niiden ajoittuminen historiassa ja merkitykset ihmisen onnelle ja autuu-delle sekä valtioille tulevat tarkastelun keskiöön.
Mainittakoon, että, paitsi Augustinuksen Jumalan valtio XI kirjaa, Valtteri Olli on aikaisemmin kääntänyt latinasta suomeen Augus-tinuksen Herramme Vuorisaarnan (De sermone Domini in monte) v. 1989, ja Augustinuksen Kristillisen opetuksen (De doctrina Christiana) v. 2009, toinen painos 2020.
Myös v. 2014 julkaisemansa pro gradu -työnsä jälkitarkastelu, nimeltä: V Olli, Kirkkoisä Augustinuksen syntikäsitys Confessiones -teoksessa, sisältää hänen omien lausuntojen suomennoksia, kun Augustinus esittelee teoksiaan, elämäänsä ja oppiaan. Tämä V. Ollin teos tarkastelee Augustinuksen opetuksia erityisesti kristin-uskolle keskeisen synnnin ja armon -opin kannalta. Teos sisältää myös luettelon ja esittelyn Augustinuksen koko tuotannosta ja vaikutuksista.
WSOY julkaisi prof. H Koskenniemen suomennoksen teoksen kymmenestä ensimmäsestä osasta v. 2003.
عن المؤلف
Aurelius Augustinus, s. 354 ja k.430, on kristinuskon aseman huomattavin vakauttaja aikanaan. Hänen jälkivaikutuksensa arvioidaan kirkkoisistä suurimmaksi.
Hänen tarkempaa esittelyään on, paitsi yleisissä lähteissä, myös V. Ollin latinasta suomentamissa kirjoissa, kuten Augustinus: Kristillinen Opetus, De Doctrina Christiana, sivulta 221 sivulle 235 aiheista: Augustinuksen elämän pääkohtia ja aikansa huomattavia tapauksia; A:n päävaikutuskaudet; A:n jumaluusopin pääkohta; A:n kirjallinen tuotanto; A:n vaikutus eritysesti luterilaisuuteen; A:n raamattukäsitys.