Crònica de la persecució judicial al moviment independentista
«Venen a fer-te un escorcoll, t’ho buiden tot i et diuen que ja trobaran alguna cosa. D’això se’n diu causa general.»
Segons el recompte minuciós de Jordi Panyella, són 2.562 les persones represaliades per l’Estat espanyol, amb investigacions policials i judicials de tota mena, víctimes de la persecució administrativa, econòmica i política per la seva participació en el moviment independentista de Catalunya. Si hi afegim les 1.066 persones bastonejades l’1 d’octubre de 2017, pugen fins a 3.628.
Al darrere dels números freds hi ha el retrat d’un moviment polític tan complex com agosarat i multitudinari, però també un calidoscopi d’històries personals, amb noms i cognoms, que Jordi Panyella ha reconstruït: històries de coratge i determinació, de conviccions fermes i antigues, massa sovint relats on la por hi apareix en primera persona.
Perquè quan la repressió actua de forma indiscriminada, organitzada en una «causa general» que tot ho arrana, ho fa amb l’únic propòsit d’inocular el verí de la por per desmobilitzar l’adversari polític, per convertir la dissidència en pols de silenci.
«Volen atemorir una generació sencera.»
عن المؤلف
Nascut a Barcelona el 1966, és llicenciat en Ciències de la Informació (UAB). Ha dedicat la seva carrera periodística a la premsa diària i ha col·laborat en ràdio i televisió. El 1986 va començar a treballar a El Punt Diari, primer a Girona i després com a corresponsal polític a Barcelona. L’any 1990 va aterrar a l’Avui, El Punt Avui des del 2010, on ha escrit sempre a la secció de Societat, especialitzant-se en l’àrea de tribunals.
Ha publicat Fèlix Millet, el gran impostor (Angle, 2012, dues edicions), ‘Salvador Puig Antich, cas obert’ (Angle, 2014, tres edicions), la novel·la ‘Infidels a la pàtria’ (Capital Books, 2016), ‘Perquè corren els presos’ (Saldonar, 2018), ‘La vida amarga de les flors’, amb Pat Millet (Angle, 2019, tres edicions) i ‘Barcelona 2020. Crònica visual del confinament’ (Saldonar, 2020).