Opas hoiva-avustajille on suunniteltu ensisjaisesti ikäihmisten välittömässä asiakastyössä toimiville avustajille ja henkilökohtaisille avustajille.
Ensimmäisessä luvussa kuvataan avustamistyötä ammattina, palkkatyönä ja siihen liittyvää ammatillista vastuuta ja eettisiä periaatteita. Toinen luku sisältää kaikissa hoiva- ja avustamistehtävissä noudatettavat yleiset periaatteet, kuten aseptinen, ergonominen ja suunnitelmallinen toimintatapa.
Kolmas luku kuvaa yksityiskohtaisesti piirroskuvien avulla, miten avustetaan liikkumisessa, peseytymisessä, wc-käynniellä ja muissa päivittäisissä henkilökohtaisissa toimissa. Hoiva-avustajat osallistuvat rajatuissa tapaukissa myös lääkkeen antamiseen, johon liittyvät käytännön ohjeet ja viranomaismääräykset on myös kuvattu.
Kirjan toinen osa kuvaa päivittäistä apua tarvitsevien asiakasryhmien avustamisen tapoja ja erityispiirteitä; kuten muistisairaat, Parkinson-tautia sairastavat, liikuntaesteiset, kuulo-, näkö-ja puhevammaiset.
Lopuksi kerrotaan, millainen on ikäihmisen turvallinen koti.
Über den Autor
Olen toiminut sairaanhoitajana, osastonhoitajana ja ylihoitajana erikoissairaanhoidossa, vanhainkodissa johtajana ja sairaanhoitajien, lähihoitajien hoiva-avustajien kouluttajana. Olen kirjoittanut sote-alan oppikirjoja ja yhden muistelmateoksen, jossa sairaalan eri ammattiryhmät muistelevat työtään 1960-luvun alusta 2000-luvun alkuun. Olen nyt työeläkkeellä.
Olen edelleen seurannut ammattilehtien ja median kautta hoiva- ja hoitotyön ja koulutusen muutoksia ja kehityssuuntia tavoitteena päivittää sote-alan oppikirjat vastaamaan tämän päivän tietoja.