El pensament polític de Jacques Derrida (1930-2004) s'articula a partir de la noció d'aporia. La seva crítica a la sobirania, a l'estat nació, a la violència fundadora de tota llei, a la comunitat excloent, al logo(falo)centrisme, a la representació… no deriva en un anarquisme ingenu sinó més aviat en una exigència ètico-política. Es tracta de, malgrat viure en els estats que tenim, malgrat no haver superat la democràcia representativa, romandre oberts a l'heterogeneïtat, a tot allò que l'estat i la seva construcció jurídica exclouen.
Si alguna cosa defineix la democràcia, per Derrida, és el fet de ser l'únic sistema obert, l'únic capaç de permetre el dret a l'alteritat. És aquesta exigència de justícia la que desborda tot dret i tota estructura estatal. La relació entre democràcia i sobirania esdevé doncs aporètica, no té sortida ni resolució, però per a tot estat constituït, per a tot sistema polític que pretén tancar-se en si mateix i legitimar-se a partir d'un principi fundador, la democràcia serà allò tan difícil de realitzar com d'exorcitzar. La resta no és sinó totalitarisme.
Amb pròleg del filòsof Joan-Carles Mèlich.
Über den Autor
Laura Llevadot és professora de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona i coordinadora del Màster en Pensament Contemporani i Tradició Clàssica (UB). Va ser la impulsora del festival de filosofia ‚Barcelona Pensa‘. Ha estat investigadora de la Universitat de Copenhaguen, a la Howard and Edna Hong Kierkegaard Library (Minneapolis, EUA), i a la Universitat de París 8. És, també, investigadora associada del Laboratoire d'études et de Recherches sur les Logiques Contemporaines de la Philosophie (Universitat de París 8).
Entre les seves publicacions hi destaquen, a més de diversos articles especialitzats sobre Kierkegaard, Deleuze i Derrida: Kierkegaard trough Derrida: Towards a Post Metaphysical Ethics (The Davies Group, 2013), La philosophie seconde de Kierkegaard (L'Harmattan, 2012), Filosofías post-metafísicas: 20 años de filosofía francesa contemporánea (UOC, 2012); Interpretando Antígona (UOC, 2015); Barcelone pense-t-elle en français? La lisibilité de la philosophie française contemporaine (Paris, 2016). És directora de la col·lecció de filosofia política en català a la que pertany aquesta obra: Pensament Polític Postfundacional.