Dit boek richt zich op de behandeling van ernstig getraumatiseerde mensen, zoals oorlogsgetroffenen, vluchtelingen en asielzoekers, veteranen, mensen met ernstige beroepsgerelateerde traumatisering (zoals brandweerpersoneel, politiepersoneel, treinpersoneel) en personen met problematiek ten gevolge van vroegkinderlijke traumatisering. Voor het eerst wordt de toepassing van concrete behandelmethoden voor complex trauma beschreven. De auteurs passen daarbij CGT-methodieken toe. Het driefasenmodel (stabilisatie, verwerking, integratie) dient als aanknopingspunt. De specifieke kenmerken en behoeften van verschillende cliëntengroepen waarbij complex trauma voorkomt, komen aan bod. Ten slote beschrijven de auteurs de gevolgen van het werken met complex trauma voor de behandelaar.
Inhaltsverzeichnis
Definitie en behandelmodellen.- Wat is complex trauma?.- Behandelmodellen.- Diagnostiek en indicatiestelling.- Psychodiagnostiek.- De opzet van de behandeling.- Behandeling.- Fase 1 – Algemene aspecten van de stabilisatiefase.- Fase 1 – Psycho-educatie.- Fase 1 – Controletechnieken.- Fase 1 – Relaxatietechnieken.- Fase 1 – Reguleren van traumasymptomen.- Fase 2 – Algemene aspecten van verwerking.- Fase 2 – Globale traumaverwerkingstechnieken.- Fase 2 – Specifieke traumaverwerkingstechnieken.- Fase 3 – Integratie.- Cliënt en behandelaar.- Verschillende cliëntengroepen met complex trauma.- Gevolgen voor de behandelaar.
Über den Autor
Martijn Stöfsel is gezondheidspsycholoog en klinisch psycholoog. Hij is verbonden aan het Sinai Centrum te Amersfoort. Trudy Mooren is klinisch psycholoog. Zij is verbonden aan de Stichting Centrum 45 te Oegstgeest.