Dit boek is primair geschreven voor zorgprofessionals (in opleiding) die op zoek zijn naar een handzaam en verantwoord overzicht van de psychische stoornissen, zoals die in de DSM-5 worden onderscheiden. Behalve de verschijningsvorm, krijgen oorzaken en behandeling ruim aandacht. Ieder hoofdstuk schetst een breed klinisch beeld van de verschillende stoornissen en gaat systematisch in op de volgende aspecten:
Kenmerken: affectieve, somatische, gedrags- en cognitieve symptomen
Diagnose: veelgebruikte vragenlijsten, differentiële diagnostiek en beslisbomen
- Prevalentie: life-timeprevalentie en jaarprevalentie
- Etiologie: biologisch, psychologisch en psychosociaal perspectief
Behandeling: biologische, psychologische en psychosociale aanpak
- Prognose: het beloop van de stoornis.
Naast de DSM-5 is dit boek gebaseerd op klinisch-psychologische en psychiatrische handboeken uit binnen- en buitenland. Met het oog op de praktijk komen in elk hoofdstuk ook Nederlandse richtlijnen en protocollen aan bod. Daarmee hebben (aankomend) klinisch- en GZ-psychologen, huisartsen, POH-GGZ, psychotherapeuten, psychiaters en andere behandelaars in de zorg de meest recente èn relevante kennis van psychische stoornissen binnen handbereik.
Inhaltsverzeichnis
1. Inleiding en verantwoording.- 2. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen.- 3. Schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen.- 4. Bipolaire-stemmingsstoornissen.- 5. Depressieve-stemmingsstoornissen.- 6. Angststoornissen.- 7. Obessieve-compulsieve en verwante stoornissen.- 8. Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen.- 9. Dissociatieve stoornissen.- 10. Somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen.- 11. Voedings- en eetstoornissen.- 12. Slaap-waakstoornissen.- 13. Stoornissen rond seksualiteit en sekse.- 14. Disruptieve, Impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen.- 15. Middelengerelateerde en verslavingsstoornissen.- 16. Neurocognitieve stoornissen.- 17. Persoonlijkheidsstoornissen.