Aquest quadern comença el primer dia de l’any 2012 i acaba el dia 31 de desembre. És un quadern de notes que l’autor ha escrit cada dilluns. El resultat és com aquelles carpetes dels alumnes que s’han d’endreçar a final de cada trimestre i que recullen el treball fet durant un curs.
Hi trobareu referències a l’actualitat que parlen del temps que ens toca viure. Un temps present, però que se sap condicionat pel passat, en forma de memòria, i que té la mirada al futur, a la utopia i a l’esperança que sempre suposa un projecte educatiu.
Al llarg de les setmanes apareixen anècdotes, algunes categories, records, vivències, persones, reflexions ètiques i estètiques, preguntes, respostes i noves preguntes que, possiblement, mai no tindran una resposta definitiva. Per això té sentit educar.
També s’hi inclouen resums breus d’alguns dels llibres i de les pel·lícules que l’autor ha llegit o ha vist durant l’any. Per a ell, l’educació, el cine i la literatura formen un tot indestriable, a través del qual ens explica com mira el món i com es veu en ell, en aquest món que intenta conèixer, entendre i millorar.
Sobre el autor
Jaume Cela. Casat, pare de tres fills i avi de dos néts. Mestre i director de l'escola Bellaterra. Membre de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya. Ha escrit més d'una seixantena de llibres adreçats al públic infantil i juvenil i ha guanyat diversos premis, entre ells, tres vegades el Vaixell de Vapor i dues vegades el Caixa de Girona, a més del Gran Angular, el premi Abril, el Folch i Torres i el Marià Vayreda.
També ha escrit diversos llibres sobre educació. Citem Amb veu de mestre –escrit conjuntament amb Juli Palou–, premi Rosa Sensat de Pedagogia, Amb lletra petita, Calaix de mestre, Va de mestres. Carta als mestres que comencen, A peu d'obra, Tu m'aprens, memòria i oblit d'un aprenent de mestre i Mestres en rima lliure, també amb Juli Palou. L'any 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi.