Modstandsgruppen med det løjerlige navn Helsingør Syklub spillede i perioden omkring 1943-44 en afgørende rolle i at opretholde forbindelsen mellem det besatte Danmark og det frie Sverige ved daglige transporter over Sundet med kurérpost, modstandsfolk og flygtninge.
Syklubben er særligt kendt for sin indsats i forbindelse med redningen af de danske jøder i slutningen af 1943. Det anslås, at gruppen transporterede ca. 700 jøder til sikkerhed i Sverige. For denne handling alene har Syklubben fået en hædersfuld plads i verdenshistorien – kommer man således på Holocaustmuseet i Washington DC, vil man kunne finde en af de både, Syklubben brugte til sine transporter over Sundet. På museet er båden gjort til et symbol på et lille men afgørende lys i denne ellers så mørke tid.
I bogen kan man lære hovedpersonerne at kende, få et indblik i gruppens arbejde og vidt forgrenede organisering og sidst men ikke mindst kan man læse om den høje pris flere af gruppens medlemmer måtte betale for deres indsats.
Sobre el autor
Medforfatter til:
Helsingør-Helsingborg overfarten gennem tiderne (2022)
Kronborg i kunsten (2020)
Syklubben – Helsingør-modstandsgruppen, der snørede tyskerne (2014)
Den gode gerning: Redningen af de danske jøder i Helsingør og omegn (2013)