Denne bog er tænkt som en hjælp til dig, som arbejder med ældre mennesker fx som præst eller kirke- og kulturmedarbejder i dit ønske om at indsamle livsfortællinger i dit sogn.
Kirken arbejder normalt med Den Store Fortælling. Men når kirken giver rum og tid til at arbejde med den lille historie, giver det den ældre mulighed for at spejle sin egen fortælling, sin egen livsverden i de store eksistentielle fortællinger om liv, død og kærlighed. Det giver en følelse af forbundethed med noget større.
Selve processen med at indsamle livsfortællinger i sognet er også et udtryk for anerkendelse af de ældre og deres bidrag til verden. Anerkendelse af, at de har noget vigtigt at fortælle, at man kerer sig om, at deres fortællinger ikke må gå tabt. Det skaber stolthed og tillid, at der er nogen, som vil lytte til fortællingerne om det liv, man har levet, og de kampe man har taget med det. Det støtter den enkelte i at forsone sig med livet, som det har udfoldet sig. Det skaber mening for den enkelte og værdighed for gruppen af ældre medmennesker. Og det, tænker jeg, er også en opgave for kirken og menighedsplejen.
I denne bog får du et konkret forslag i 4 udførligt beskrevne trin til, hvordan Sognet Fortæller-processen kan gribes an. Du får også et inspirationsskema med spørgsmål, som kan aktivere den ældres erindringer og skabe en god skriveoplevelse. Dette skema må frit kopieres fra bogen. Dette gælder dog kun den trykte bog.
Sobre el autor
Unna Hvid er forfatter og foredragsholder, cand.mag. i historie og dansk og arbejder blandt andet med at hjælpe andre med at skrive deres livsfortælling.