Les nocions de biopolítica i governamentalitat desenvolupades pel pensador francés Michel Foucault han estat fonamentals per obrir tot un camp d'anàlisi dins la política contemporània. Permeten copsar com les ciències humanes i jurídiques s'insereixen dins dels marcs polítics teixits des del liberalisme i el neoliberalisme constituint un conjunt d'estratègies dirigides a governar la població.
Són un seguit de tecnologies i racionalitats polítiques que, tot i que hibriden estratègies de govern a diferents escales i actuen sobre fenòmens múltiples, tenen com a marc comú la gestió, organització i direcció de les nostres vides. S'obre així tot un nou imaginari en relació a la magnitud política de la vida i de l'experiència on dimensions com la sexualitat, la salut i la malaltia, l'urbanisme o la higiene pública es revelen com eixos fonamentals de les formes de govern contemporànies.
A propos de l’auteur
Ester Jordana Lluch és professora a L'Escola Massana, Centre d'Art i Disseny, a Barcelona. És llicenciada en psicologia i filosofia i doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi sobre la qüestió de la transformació en el pensament de Michel Foucault, ‘Être autrement: el Ser com a transformació en Michel Foucault’, del 2017.
La seva recerca gira entorn dels vincles entre el pensament crític contemporani, l'estètica i la política a partir de preguntar-se pel seu caràcter transformador. Forma part de la Càtedra de Filosofia Contemporània de la Universitat de Barcelona i és membre de la Xarxa Iberoamericana Foucault.