És de matinada i un home fuma al replà de casa, davant de l’ascensor. A la maleta du una muda, pasta de dents i tres paquets de tabac. Es tracta de Dmitri Xostakóvitx, que espera, inquiet, la visita de la NKVD, la temuda policia secreta, i té encara l’esperança que se l’enduguin només a ell i no a tota la família. Sap que l’exili o Sibèria no serien les pitjors opcions.
Així arrenca l’esperada nova novel·la de Julian Barnes, que recrea tres moments en què el compositor rus va sentir l’amenaça directa del Poder soviètic: Xostakóvitx va haver de viure i crear —sobreviure i subsistir— sota el terror impune d’un règim totalitari.
Una gran novel·la sobre la lluita d’un home excepcional per mantenir la seva llibertat creativa i la seva integritat moral, a risc de passar a la història com un covard.
‘Una obra mestra condensada que traça la batalla d’un home per la consciència i l’art al llarg de tota una vida, sota les insuportables exigències del totalitarisme.’ — Alex Preston (The Guardian)
‘Una novel·la magistral que orquestra hàbilment el murmuri i el soroll, alhora que retrata un dels principals artistes soviètics del segle XX.’ — The Australian
A propos de l’auteur
Julian Barnes. Nascut a Leicester (Regne Unit) el 1946, Barnes és un dels escriptors britànics més prestigiosos. Irònic, imprevisible i intel·ligent, és autor de les novel·les El lloro de Flaubert, Història del món en deu capítols i mig, Anglaterra, Anglaterra, i Amor, etc., entre altres.
Angle Editorial ha publicat tots els seus últims llibres: Arthur i George (2008), Res a témer (2010), Pulsacions (2011) i l’extraordinari El sentit d’un final (2012), guardonat amb el premi Man Booker.
Va ser guardonat amb el Premi David Cohen de Literatura en reconeixement a la seva carrera literària.