Zacharias Topelius työskenteli toimittajana 1840-luvun alusta vuoteen 1860 asti ja sepitti ahkerasti tarinoita lukijoilleen. Aiheet vaihtelivat kauhukertomuksista historiallisiin tuokiokuviin. Kokoelma ‘Viikingin hauta ja muita kertomuksia’ sisältää kahdeksan novellia, joista lähes kaikki ilmestyvät nyt ensi kertaa suomeksi. Ne ovat näyte Topeliuksen varhaistuotannosta vuosilta 1842-1850, ja kaikki julkaistiin alun perin Helsingfors Tidningar -lehdessä.
Suomennos on jatkoa Faroksen kahdelle aiemmalle Topelius-kokoelmalle ‘Morsian ja muita kauhunovelleja’ (2013) ja ‘Tilinteon päivä ja muita kertomuksia’ (2015).
A propos de l’auteur
Zacharias Topelius (1818-1898) oli monipuolinen kirjailija ja toimittaja, runoilija ja prosaisti. Topelius on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen kulttuuriin: hän on muovannut historiakäsitystämme Suomen herttuattaren (Hertiginnan af Finland, 1850) ja Välskärin kertomusten (Fältskärns berättelser, 1851) kaltaisilla romaaneilla, ja hänen runonsa ovat kaikuneet sellaisissa lauluissa kuin ‘Kesäpäivä Kangasalla’ ja ‘Varpunen jouluaamuna’. Topelius sanoitti virsiä ja julkaisi satuja, löytyypä hänen tuotannostaan myös tulevaisuusfantasioita, kuten jatkokertomus Simeon Levin matka Suomeen (Simeon Levis resa i Finland, 1860). Topeliuksen vaikutus yltää sukupolvien yli. Vuonna 1875 julkaistua Maamme kirjaa (Boken om vårt land) käytettiin koulujen lukukirjana vuosikymmenien ajan.