L’espai exterior és, avui dia, molt més que un lloc on situar satèl·lits. És un camp d’operacions estratègic, tant des del punt de vista militar com econòmic. Som a punt de viure un creixement exponencial de serveis basats en l’espai, que faran que les nostres societats en siguin totalment dependents. I aixecant la vista un xic més enllà, s’albira l’explotació dels recursos naturals d’altres mons. Potències mundials, països modestos, companyies privades i rics visionaris s’afanyen per posicionar-se i treure’n partit.
Qui governarà l’espai?
Ens trobem davant d’una nova cursa espacial?
Militaritzarem tant l’espai que ens haurem d’enfrontar a un accident catastròfic?
Tenim un marc legislatiu global que eviti les males praxis?
Com seran les agències espacials del futur?
Quines conseqüències tindrà, per a l’òrbita baixa del nostre planeta, l’increment exponencial de satèl·lits?
Amb quina ètica explorarem l’espai?
Serà la iniciativa privada la que arribi abans a Mart
लेखक के बारे में
Nascut a Tarragona, és pare de dues filles. La llum de les estrelles el va fascinar de ben petit, i la seva curiositat per entendre el comportament de la natura, des del món subatòmic fins a l’univers, l’ha acompanyat tota la vida. És màster en Astronomia i Astrofísica i llicenciat en Ciències Químiques, en l’especialitat de Quàntica.
Sent la necessitat de compartir les meravelles del cosmos, i és conferenciant assidu, col·laborador habitual dels mitjans de comunicació i autor de diversos llibres de divulgació científica.
A Cossetània Edicions ha publicat ‘100 qüestions sobre l’univers’ (en català i castellà, quatre edicions), ‘Guia d’observació del cel per a nois i noies’ (2019, dues edicions) i ‘100 històries de l’aventura espacial’ (2020, dues edicions). A Angle ha publicat ‘Una breu i atzarosa història de la vida’ (2021, tres edicions).
Se’l pot seguir a xarxes socials (@estelsiplanetes) i al seu web personal http://joanantoncatala.com.