Per què certes persones reaccionen amb seguretat i empenta davant les dificultats, mentre que d'altres reaccionen amb sentiments de petitesa i desànim? I el que a la pràctica encara és més important, com podem canviar aquesta manera involuntària de reaccionar emocionalment?
El cervell dels humans ha evolucionat (neurones mirall) per poder treballar en xarxa amb altres cervells a través de la connexió emocional, la qual cosa posibilita el fenomen del jo sento que tu sents que jo sento. Aquesta capacitat de sentir el que l'altre sent és l'eina més eficaç que tenim per accedir a noves maneres de reaccionar emocionalment. Els humans som l'única espècie animal que aprèn més dels altres que de la pròpia experiencia.
El que aprenem va molt més enllà d'informacions concretes com les capitals d'Europa o les taules de multiplicar: el que sobretot aprenem en les relacions amb els altres és a reaccionar emocionalment, i aquest aprenentatge esdevindrà una eina central per al desenvolupament de la nostra vida.
Tradicionalment s'havia pensat que les decisions importants les prenem a través de la reflexió, en canvia avui sabem que les grans decisions les prenem amb la denominada intel·ligència emocional, que no és altra cosa que la nostra manera espontània de reaccionar emocionalment, i que sovint és una eina més subtil i més ràpida que la intel.ligència reflexiva.
विषयसूची
Pròleg
1. Perquè el lector se situï abans de començar
2. El sentiment d”un mateix
3. La memòria de les emocions
4. La intersubjectivitat
5. Unamica de prehistòria de les relacions
6. Com es vinculem els humans
7. Una mica de neurociencia aplicada a les relacions humanes
Sobre l”autor
लेखक के बारे में
Ramon Riera, metge-psiquiatre i psiconalista, recull en aquest llibre, amb nombrosos exemples i anecdotes, la seva experiencia de més de trenta anys treballant com a psicoterapeuta per ajudar els seus pacients a canviar la seva manera de sentir.
El Dr. Riera ens explica també aquelles investigacions recents (en psicoanàlisi, neurociencia, biología de l'evolució, investigació en primera infancia, etc.) que l'han ajudat a entendre de manera més eficaz els seus pacients.
Tot plegat va dirigit a un públic no especialista, seguint aquell aforismo que s'atribueix a Einstein que diu: ‘no entens una cosa en profunditat fins que no ets capaç d'explicarla a la teva àvia’. El Dr. Riera és president d'honor de la secció espanyola de la Internacional Association for Relational Psicoanálisis and Psychotherapy, és profesor del Màster en psicoterapia relacional i dirigeix diferents grups d'estudi sobre psicoanàlisi.