‘Nej, den svenske flåde fik pludselig travlt med at komme hjem og forsvare Sverige. Så begyndte nogle af de kloge at se tegn i naturen på, at noget ondt var i vente. At ufred ville komme fra øst, ligesom flygtningene. Folk blev endnu mere bange, og i kirkerne formanede præsterne os om at bede til Gud om at skåne os. Og så i påsken kom de første. De var 300-400 mand. De angreb nogle byer og kirker, hvor de stjal alt, hvad de kunne få fat i. De myrdede mænd og voldtog kvinder. Og så med et var de væk igen, inden isen brød op. Vi troede, det var det.’
Enkernes Ø er en fortælling om krig og kærlighed på Ålandsøerne i den første halvdel af 1700tallet. Fortællingen strækker sig fra Den Store Ufred 1714-18 til Den Lille Ufred 1741-43. Det er en periode præget af krig, besættelse og massive flygtningestrømme, og Åland ligger midt imellem vest og øst. Midt mellem de nordiske stormagter og det russiske rige, og det er ikke ufarligt.
Fortællingen følger Iliana, en moderløs ung kvinde, som arbejder på et gæstgiveri i Krogarviken på Eckerö, hvor hun studerer de fremmede, som kommer rejsende med postbåden over Ålandshavet. Her tager de ophold på kroen, inden de rejser videre ad postvägen til Åbo i Øst-Sverige, det nuværende Turku i Finland. Hun længes efter at se, hvad der ligger på den anden side af havet, men hendes skæbne vil hende noget andet. Og en dag ligger der en lille lerpote på trappen til den kro, hvor hun bor og arbejder.
Enkernes Ø er femte selvstændige fortælling i serien Moderne Nordiske Folkefortællinger. En samling af illustrerede fortællinger for voksne med smag for både historie og historier.
लेखक के बारे में
Unna Hvid er forfatter og kunstner. I forbindelse med projektet ‘Moderne Nordiske Folkefortællinger’ rejser hun rundt i Norden og skriver fortællinger baseret på de besøgte områders historie, folklore, natur og moderne liv, som forfatteren oplever det.
Forfatteren har tidligere skrevet både romaner, lyrik og fagbøger. Sidstnævnte mod fokus på almindelige menneskers livsfortællinger.
Forfatteren er uddannet cand.mag. i historie og nordisk sprog og kultur.