Dit boek beschrijft veel voorkomende aandoeningen die liespijn kunnen veroorzaken. Besproken worden onder andere de heupdysplasie, coxitis fugax, avulsiefracturen van het bekken, adductorenblessure, het femoroacetabulair impingementsyndroom, coxartrose, stressfractuur, collumfractuur, pubisfractuur, hernia nuclei pulposi en de liesbreuk.
Zoals gebruikelijk in de boekenreeks van Orthopedische Casuïstiek wordt ieder onderwerp besproken aan de hand van patiëntencasuïstiek uit de dagelijkse praktijk.
De tekst is rijk geïllustreerd met educatieve tekeningen en foto’s. De bijlagen achterin het boek tonen overzichten van kwetsbare locaties in het skelet bij kinderen, tests die men kan gebruiken bij het diagnosticeren van een femoroacetabulair impingementsyndroom, de meest kenmerkende symptomen van een heupartrose en voorbeeldoefeningen die men kan toepassen bij de revalidatie van een totale heupprothese.
Het boek is in het bijzonder bestemd voor (sport)fysiotherapeuten, kinesitherapeuten, huisartsen en orthopeden.
Daftar Isi
Inleiding.- Congenitale heupdysplasie.- Coxitis fugax.- Osteochondrosen en groeischijfletsels rond de lies bij kinderen.- Apofyeseletsel van de symphysis pubica.- Adductor gerelateerde liespijn.- Ruptuur van de m. adductor longus.- Femoroacetabulair impingementsyndroom (FAI).- Vroegtijdige coxartrose.- FAI-syndroom met beginnende coxartrose.- Stressfractuur van het collum femoris.- Heupfracturen.- Fractuur van het os pubis.- Hooglumbale hernia nuclei pulposi.- Liespijn bij een 47-jarige keeper, ontstaan na een voetbalwedstijd.- Bijlage I: Ossificatiecentrum van bekken en heup: tijdstip van verschijnen en fusie.- Bijlage II: Femoroacetabulair impingement: klinische testen.- Bijlage III: Diagnostiek bij coxartrose.- Bijlage IV: Oefeningen in de postoperatieve revalidatie van een totale heupprothese.