Med udsigt til at vi i efteråret 2019 kunne indlede projektet rekonstruktion Gedser Forsøgsmølle og opstart af Frank Pecquets Offshore Symphony, besluttede vi i august 2019, med tilladelse af vores nabo, at opføre et shelter.
I forvejen havde der fra turister været forespørgsler. Men udgifterne ved køb af et færdigt produceret shelter var for afskrækkende. Det var først, da lokale venner tilbød et større parti kasserede brædder fra deres renoverede lade, at ideen om selv at opføre et shelter tog form. Udgangspunktet var genbrug.
Internettet blev gennemtrawlet for vejledninger i selvbyg af shelter. Men da vejrliget ved møllen byder på helt specielle udfordringer, var det nødvendigt for os at satse på en anden opsætning end det gængse.
Typiske sheltere i Danmark har et åbent frontparti. Det er fint nok, når sheltere er placerede i rolige omgivelser. Men hos os ved møllen falder regnen ikke lodret men vandret. Det vil sige, at overnattende gæster hos os med garanti bliver gennemblødt af piskende regn fra et åbent frontparti. Derfor tidlig beslutning om at udstyre vores shelter med døre.
Typiske sheltere i Danmark har også græsbelagte tage. Anlæg af et sådant græstag er dyrt og omstændeligt. Plus skal græs vandes. Vi valgte hvidkløver. En billigere og for bierne en bedre løsning. Og vi har rigeligt med hvidkløver. De vokser vildt og voldsomt på arealerne omkring møllen. Her er betingelserne gode. Og vi har allerede erfaret, at hvidkløver tåler længerevarende tørke, kraftig blæst og vand i massive mængder.
Typiske sheltere i Danmark benyttes primært til enkelt overnatning. Vores skal også bruges som kontor for bl.a. Frank Pecquet og hans team. Derfor kan man i dele af vores shelter stå oprejst og der er gulvplads til indsættelse af brikse, og bord.
Som bogen illustrerer i fotos, bød tørke, blæst og regn på udfordringer. Og godt for det. For det betød tidlig tilpasning af byggeriet og isolering efter ekstreme vejrforhold.
Selvbyg af shelter gør det muligt , og det var vigtigt for os, at holde omkostningerne på lavt niveau. Genbrug gør det klart billigere. Genbrug rydder op i gemmerne af ting og sager. Genbrug appellerer til nye løsninger. Og er man så privilegeret at have gode venner, der aktivt bidrager med kasserede materialer, bliver genbrug også et spændende fællesprojekt.
Må bogen inspirere til flere fælles genbrugsprojekter. og ja tage med hvidkløver. Eller som vi overvejer, tage af tang.
Circa l’autore
Journalist, portrætmaler, cand.mag. Forfatter til og udgiver af en række lokal-historiske bøger. Herudover bøger om renovering af bindingsværkshuse og generelt ældre bygninger.
Disse aktiviteter sker i kontakt med museer, lokalhistoriske arkiver og folk i lokalområdet.