Kulttiohjaaja David Lynchin vaikutuspiirissä kiitävä unenomainen road trip.
Espanjalaisen Patricia Rodríguezin (s.1975) teoksessa nainen tekee matkaa sisimpäänsä mahdollisuuksien Kaliforniassa, imperiumin aikaisen loiston kadottaneessa Englannissa ja esiäitiensä Espanjassa.
Mm. kahlekuningas Harry Houdini, paperiton siivooja, kuolleiden nimiä keräävä nainen, maailmansodan kaiut ja nykyhetken avuttomuus sävyttävät matkaa.
Lynchin elokuvien tavoin teos kuvaa ihmisen pyrkimystä hallita luontoa, mutta luonto säilyy omana painajaismaisena mysteerinään.
Kahden kertomuksen täydentämä romaani on hitaasti nautittavaksi tarkoitettu timantti.
Circa l’autore
Lontoossa asuva ja työskentelevä Patricia Rodríguez on Valladolidissa, Pohjois-Espanjassa, vuonna 1975 syntynyt kirjailija. Hän on opiskellut taiteita Middlesexin yliopistossa ja on toiminut mm. El Paisin ja Vanity Fairin avustajana. Vuonna 2002 hän perusti taide- ja kirjallisuuslehti Kilimanjaron. Hän on työskennellyt mm. käsikirjoittajana ja copywriterina. Hänen ensimmäinen teoksensa, romaani 19 Pulgadas (El Aleph Editores, 2008) oli arvostelumenestys. Pako Takaisin (La Huida Inversa, El Desvelo Ediciones, 2015) on transsendenttinen kuvaus ahdistuneen minäkertojan, nuoren naisen, matkasta sisimpäänsä David Lynchin elokuvien hengessä. Lynchin vaikutus tulee esille jo romaanin Concorde-aiheisessa motossa – Lynch matkusti Concordella tavan takaa. Teoksen road trip etenee pakotteettomasti maissa, merillä ja ilmassa kadotetun menneisyyden – mm. brittiläisen imperiumin ja toisen maailmansodan kaikujen – ja kiihtyvän, unettoman nykyisyyden muodostamassa jet-lag-tilassa. Kirjailijan kieli on lyyrisen karua proosaa, jossa jokainen virke on harkittu ja puhtaaksi siistitty. Eräiltä osin Joseph Conradin kirjailijaääneen viittaava teksti soljuu odottavassa tunnelmassa, eikä mitään ylimääräistä paljasteta edes lopussa. Teoksen kokonaisuutta sävyttävät kulttuuriset viitteet, jotka tekevät lukukokemuksesta unenomaisen matkan paitsi ihmisen tietoisuuteen ja räjähdysalttiiseen tunnetilaan, myös subjektiivisesti koettuun aikakauteen.