La gent sovint se sent totalment desconcertada per les coses estranyes i alarmants que ocorren en grups, en tota mena de grups —grups d'estudi, d'oficines, de clubs, d'organitzacions polítiques, d'equips.
Aquest llibre tracta sobre les maneres en què els individus, col·lectivament i individualment, intenten protegir-se dels aspectes més negatius de la vida del grup. De manera habitualment inconscient, en els grups es desenvolupen cultures específiques de grup, amb els efectes i problemes corresponents. Les nombroses il·lustracions s'han pres de la riquesa dels grups petits, dels grups grans i també dels sistemes multigrupals que apareixen en una comunitat terapèutica. El llibre s'ha concebut per fer-lo accessible a qualsevol persona que treballi en grups, comitès o institucions.
L'autor es basa en els escrits d'altres observadors de la dinàmica de grup, en particular Bion, Jaques i Menzies Lyth. La seva singular contribució és aplicar les idees de la psicoanàlisi kleiniana a les reunions grupals. Desplega una forma de categoritzar les cultures de grup —rígida, fràgil i flexible— destinada a assenyalar una base per desenvolupar un mètode d'intervenció dins mateix del grup i en la vida institucional. L'autor, a part de la seva claredat i perspicàcia clínica, ha escrit un llibre realment útil.
Circa l’autore
R. D. Hinshelwood és psicoanalista i consultor psicoterapeuta en el Servei Nacional de Salut, amb vint anys d'experiència de treball amb grups i comunitats terapèutiques. És coeditor de Therapeutic Communities: Reflections and Progress.
El 1980 va fundar per a l'Associació de Comunitats Terapèutiques, l'International Journal of Therapeutic Communities, i és fundador i editor de la revista British Journal of Psychotherapy. Hi ha traducció en castellà dels llibres següents de l'autor: Diccionario de pensamiento Kleiniano, 1989; Clínica Kleiniana, 1990; Melanie Klein para principiantes, 1997.