Aquest llibre indaga en les arrels de la contemporaneïtat occidental i en la vigència i el futur dels valors que la sostenen.
Conceptes com llibertat, igualtat, fraternitat, progrés, feminisme, justícia o pacifisme, entre altres, han construït el relat del republicanisme universal i s’han adaptat i concretat en l’imaginari català. Per establir quins són aquests mites, Magí Sunyer examina la literatura escrita per republicans en el període que va del 1842, quan sorgeix el grup encapçalat per Abdó Terrades i Narcís Monturiol, fins al 1874, data final de la Primera República.
Encara que el principi de llibertat l’esgrimeixi també l’extrema dreta, no es pot renunciar a la llibertat. Malgrat que la justícia pugui ser administrada fraudulentament, no es pot prescindir de la idea de justícia. Si aspirem a un món més just, no disposem d’altres valors que no siguin aquests. El nostre futur i el de les generacions que ens succeiran depèn de l’èxit o del fracàs en l’aplicació d’aquests mites.
About the author
Magí Sunyer i Molné (Reus, 1958) és escriptor i professor de literatura catalana a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Doctorat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, ha estudiat l’obra d’escriptors dels segles XIX i XX i la mitologia i la simbologia nacionals en la literatura. Ha conreat la poesia, la narrativa, l’assaig i el teatre.