«L’escola de l’ànima» és una invitació fascinant per descobrir, partint dels fonaments de l’educació, l’horitzó d’una vida madura, fecunda i espiritual. Pas a pas, les realitats que anomenen paraules com «lloc», «ensenyament», «companyia», «atenció», «món», «cura», «contemplació», «creació»… van il·luminant el camí amb llum pròpia i ens descobreixen nous sentits: cada ésser humà se’ns revela com a origen, i la trobada, com «una ànima que toca una altra ànima». Una vegada més, Josep Maria Esquirol, a la seva recerca de l’essència de les coses, ens planteja una proposta lluminosa i esperançadora en temps de desorientació, una conspiració singularíssima, «l’orde filosòfic de l’amor».
«A L’escola de l’ànima, Esquirol es fica a la pell de l’educador en un assaig filosòfic que també és poètic. Cada cop pensa més plàsticament: amb la paraula viva, com si conversés amb el lector. T’embolcalla amb idees que són com carícies. Moltes de les seves sentències poden ser llegides com versos aforístics, belles incitacions a la reflexió».
Ignasi Aragay, Ara
Cada nou llibre de Josep Maria Esquirol constitueix una aportació singular, valuosa, que referma la seva filosofia de la proximitat. L’escola de l’ànima és un assaig molt ben escrit, que, malgrat que no es proposa de dir coses noves, en sosté de fonamentals. I això mateix ja resulta ben nou, i fins revolucionari».
Jordi Llavina, La Vanguardia
«Llegir Esquirol, la manera com es meravella per coses que moltes vegades ens passen desapercebudes, és reconciliar-se una mica amb el món».
Anna Guitart, Ara
«Esquirol ens presenta una proposta esperançadora en temps desorientats».
Lluís Foix, La Vanguardia
«Josep Maria Esquirol desmenteix que les institucions educatives hagin d’estar al servei de la societat».
Sergi Dòria, ABC
«Un llibre singular i extraordinari. Molt recomanable».
Biel Mesquida, Diario de Mallorca
Jadual kandungan
Notes introductòries
I. Feliços els qui van a l’escola: en passaran el llindar
II. Feliços els qui hi troben bons mestres: se’n recordaran
III. Feliços els qui van contra el destí: ja són origen
IV. Feliços els qui paren atenció: entrenen l’esperit per rebre
V. Feliços els qui es fan amics de traços, nombres, paraules o gestos: esdevindran font
VI. Feliços els qui no fan mal als altres: ja fan molt bé
VII. Feliços els qui, al cap dels anys, continuen atents al món: veuran el camí
VIII. Feliços els qui continuen atents a la vida: veuran la manera
IX. Feliços els qui tornen a l’escola de l’ànima: prendran apunts en una llibreta
X. L’últim dia del curs
Mengenai Pengarang
Josep Maria Esquirol és catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, on imparteix classe de filosofia contemporània i dirigeix el grup de recerca Aporia, dedicat a la relació entre la filosofia i la psiquiatria. Ha publicat més d’un centenar d’articles en revistes especialitzades i una dotzena de llibres. Especialment a «La resistència íntima» (Quaderns Crema, 2015)–que va rebre els premis Ciutat de Barcelona i Nacional de Ensayo–, juntament amb «La penúltima bondat» (Quaderns Crema, 2018) i «Humà, més humà» (Quaderns Crema, 2021), traduïts a l’italià, el portuguès, l’anglès i l’alemany, l’autor ha articulat la seva «filosofia de la proximitat». En aquesta editorial també s’ha publicat «L’escola de l’ànima» (2024).