Pasqual Maragall i Mira (Barcelona, 1941), alcalde de Barcelona i president de la Generalitat de Catalunya, ha estat una figura rellevant de la política catalana i espanyola dels darrers quaranta anys. Seguint amb la voluntat d'analitzar-lo i donar-lo a conèixer, la Fundació Catalunya Europa ha impulsat la realització d'una nova recerca que s'afegeix a les dues ja publicades en torn a la seva figura i la seva acció política: Pasqual Maragall. Pensament i acció i Maragall i el govern de la Generalitat: les polítiques del canvi. Aquest cop per aprofundir en el seu compromís amb el projecte d'integració política europea i la seva incansable activitat internacional, moguda pel convenciment de la importància d'Europa com a arena política fonamental, necessària i de futur.
En aquest volum es tracta l'experiència de l'alcalde dels Jocs Olímpics i la projecció internacional de Barcelona, de l'home i dirigent polític colpit i compromès amb la pau durant el conflicte dels Balcans, de l'impulsor de la diplomàcia de ciutats i de la cooperació descentralitzada a la Mediterrània, del president del Comitè de les Regions, del professore de la Università Roma Tre que estudia, pensa, debat i reflexiona sobre Europa amb acadèmics i dirigents polítics.
Over de auteur
Paola Lo Cascio
Es licenciada en Ciencias Políticas por la Universidad de La Sapienza (Roma) y doctora en Historia Contemporánea per la Universidad de Barcelona. Ha sido investigadora posdoctoral en el Instituto de Ciencias Sociales de la Universidad de Lisboa y es actualmente profesora agregada de Historia Contemporánea del Departamento de Historia y Arqueología de la Universidad de Barcelona y vicedirectora del Centro de Estudios Históricos Internacionales de la UB (CEHI-UB). Sus líneas de investigación se centran en la historia política, institucional y de las culturas políticas de España y Cataluña del siglo XX, así como en el papel jugado por el municipalismo, los nacionalismos no estatales y los regionalismos en Europa.
Andreu Mayayo
Es catedrático de Historia Contemporánea y Mundo Actual, profesor del Departamento de Historia y Arqueología de la Universidad de Barcelona y director del Centro de Estudios Históricos Internacionales de la UB (CEHI-UB). Es también director de Segle XX. Revista catalana d'història. Sus líneas de investigación son la historia local, el mundo rural, los movimientos sociales, sindicales y políticos, así como la Transición a la democracia en España y, especialmente, el papel del municipalismo.
Òscar Monterde
Es doctor en Historia Contemporánea por la Universidad de Barcelona (UB), investigador del Centro de Estudios Históricos Internacionales de la UB (CEHI-UB) y profesor del Departamento de Historia Económica, Instituciones, Política y Economía Mundial de la misma universidad. Sus investigaciones se han enfocado sobre todo en la historia contemporánea del mundo árabe, así como en la actividad internacional de las ciudades, especialmente en el ámbito de la Unión Europea. El año 2020 ganó el premio de investigación Legado Pasqual Maragall de la Fundació Catalunya Europa sobre la acción internacional de Pasqual Maragall en el Mediterráneo.