El Rilke que ens parla des d'aquestes pàgines de bell antuvi no sembla encaixar gaire amb el poeta abrandat de ‘Cançó d'amor i de mort del corneta Christoph Rilke’, amb el literat solitari i hiperconscient de les ‘Cartes a un poeta jove’, amb l'escriptor torturat d'’Els Quaderns de Malte Laurids Brigge’ o amb l'excels versificador dels ‘Sonets a Orfeu’ i les ‘Elegies de Duino’, que són els llibres que més acollida han tingut entre nosaltres.
Però es tracta d'una impressió enganyosa: qui es deixi portar sense prejudicis per la proposta un punt enjogassada de l'autor, arribarà al final d'aquest llibre amb la sensació d'haver assistit a una de les representacions més agudes, profundes i poètiques de la condició humana, que, lluny de ser una obra menor, mereix ser considerada una de les fites creatives d'aquest autor sublim que va ser Rainer Maria Rilke. (De la presentació de Ramon Farrés)
Over de auteur
Rainer Maria Rilke va néixer, amb el nom de René Karl Wilhelm Johann Maria Rilke, a Praga el 1875 i va morir de leucèmia a Valmont el 1926. Un cop iniciada la carrera militar —una de les moltes imposicions paternes que va haver de patir durant la infantesa i l'adolescència— i abandonada per ineptitud física, va iniciar estudis de literatura, història de l'art i filosofia. També va adquirir coneixements sobre la psicoanàlisi de Sigmund Freud a través de la seva amiga i amant Lou Andreas-Salomé, amb qui mantindria una llarga correspondència.
Va exercir, sobretot, de periodista, i va analitzar l'obra d'Auguste Rodin en un volum que ha esdevingut de referència. Va abandonar la família, les propietats i el país per dedicar-se, amb un fanatisme obsessiu, a l'escriptura de poesia tot seguint els preceptes d'un dels seus mestres espirituals: Friedrich Hölderlin. Així, ha passat a la història com el major poeta en llengua alemanya amb llibres emblemàtics com les ‘Elegies de Duino’, els ‘Sonets a Orfeu’ o la ‘Cançó d'amor i de mort del corneta Christoph Rilke’. Tanmateix, la seva obra en prosa és també importantantíssima, com bé ho demostren les ‘Cartes a un poeta jove’, ‘Els quaderns de Malte Laurids Brigge’ o aquestes ‘Històries del bon Déu’ que ara presentem a la col·lecció ‘Artificium’ de Lleonard Muntaner, Editor.