«Les meves pràctiques pedagògiques han sorgit de la interacció il·luminadora de pedagogies anticolonials, crítiques i feministes; ha estat un punt de vista potent des del qual treballar. Aquests escrits transmeten el plaer i l’alegria que experimento ensenyant; són una celebració!»
Dona, negra i de classe obrera, bell hooks va patir l’opressió del patriarcat capitalista supremacista blanc, que ella tant va denunciar en la seva obra. Per combatre les desigualtats generades per la intersecció de la raça, la classe i el gènere, va optar per l’educació.
La pedagogia transformadora de hooks, que s’inspira en l’obra de Paulo Freire, qüestiona el contingut curricular i la mateixa pràctica docent, i converteix els alumnes en part activa del procés d’aprenentatge.
Aquesta edició, amb pròleg de Georgina Monge López, ens acosta a la pedagogia optimista i viva d’una de les grans pensadores del nostre temps.
«Ensenyar a transgredir» és una mostra viva i optimista de l’aportació de bell hooks a la teoria social crítica.
O autorze
bell hooks (1952-2021) va ser escriptora, educadora i activista feminista i antiracista. Va ensenyar escriptura, estudis ètnics, anglesos, afroamericans i feministes en diverses universitats. Va impartir conferències arreu del món sobre les interconnexions entre feminisme, racisme i capitalisme. Ha estat una de les pensadores més influents d’entre segles i les seves obres, més d’una vintena, són referents de la teoria social i política contemporània.
Georgina Monge López és politòloga i feminista. Especialitzada en estudis de gènere i feminismes, treballa com a tècnica de transversalitat de gènere a l’administració pública.