El fracàs del cop d’estat de juliol de 1936 a Catalunya va desencadenar un procés revolucionari que va sotragar la legalitat autonòmica i republicana. El Comitè Central de Milícies Antifeixistes −el nou poder sorgit de les barricades− va haver de respondre a les necessitats de la rereguarda i a l’amenaça militar a les seves fronteres. I aquest difícil binomi revolució-guerra es va concretar en les columnes de voluntàries i voluntaris creades durant les primeres setmanes d’enfrontament.
Lluny dels relats interessats, Gonzalo Berger s’aproxima amb rigor a aquest Exèrcit de Catalunya i ens en fa conèixer l’organització, la composició ideològica, el finançament, el paper dels militars, el protagonisme femení, el número d’efectius i la qualitat de les tropes implicades. A través de fonts primàries inèdites, ens descriu l’evolució dels tres principals fronts de batalla −Mallorca, Madrid i l’Aragó−, l’ambient polític a la rereguarda i la relació entre els governs català i espanyol.
O autorze
Gonzalo Berger: Nascut a Barcelona el 1977. És doctor en Història per la Universitat de Barcelona i docent universitari. Autor de diversos llibres i treballs d’investigació, compta també amb una àmplia experiència en gestió cultural vinculada a la producció de documentals, exposicions i espais de memòria. Actualment és coordinador dels projectes de recerca 'Dones en Guerra’ i 'Espais de la Batalla de Mallorca’.