El present volum inclou una selecció d’assaigs ja publicats de Jordi Bilbeny, que ara, amb una nova visió de conjunt, esdevenen un relat únic i revelador sobre la intervenció dels estats catalans en la descoberta i conquesta del Nou Món en un període que abraça de l’any 1475 fins al 1516.
Un recorregut exhaustiu i documentat per temes cabdals del passat que ens parlen de la identitat i la llengua de Cristòfor Colom i la seva tripulació; la participació catalana en els preparatius de les primeres expedicions colombines i posterior formació del govern de les Índies; la moneda utilitzada per sufragar totes les despeses; la importància del Consolat de Mar, la Llotja i la Casa de Contractació de Barcelona; els virreis catalans i els virregnats americans; i el testament dels Reis Catòlics. Una obra que també ens endinsa en el fascinant món de la ciència nàutica i el rellevant paper dels cosmògrafs catalans.
En aquesta cerca incansable per desvelar la veritat que s’amaga més enllà del discurs oficial, l’autor proposa una vegada «repensar els fets. Tornar a les fonts. Comparar els relats primitius i posar-hi nova llum, coherència i sentit. Com si l’estudi, el dubte metòdic, el sentit crític i la contrastació de dades no s’haguessin extingit ni llançat a la foguera de totes les vanitats».
Spis treści
’La balada de l’escriptor. Rafael Vallbona
Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana o quan el pensament restaura les cendres del foc inquisitorial. Jordi Bilbeny
1 En Colom no va anar mai a Palos a preparar el seu primer viatge transoceànic
2 Pero Vàzquez de Saavedra i Cristòfor Colom
3 La Llotja, la Taula de Canvi i la Casa de Contractació de Barcelona en la descoberta d’Amèrica
4 Cristòfor Colom i el sufragi, amb ducats, de l’empresa americana
5 La Lletra d’En Colom furtada de la Biblioteca de Catalunya i el que la premsa catalana no ha volgut explicar
6 Els mariners del primer viatge transoceànic colombí eren tots catalans i parlaven català
7 Els cosmògrafs catalans i la descoberta d’Amèrica
8 Cristòfor Colom i la llegua nàutica catalana
9 El traspàs de les lleis i les institucions catalanes a les Índies durant el primer temps colonial
10 La preparació, a Barcelona, del segon viatge colombí
11 El tercer viatge d’En Colom i Catalunya
12 Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa i la descoberta d’Amèrica
13 El Fènix de Catalunya i el testament d’Isabel la Catòlica
14 El sesseig dels primers hispanoamericans i el sesseig dels catalans
15 L’origen del mot català 'virrei’ i l’ús que En Colom en va fer
16 El primer govern català de les Índies esborrat per la censura d’estat
O autorze
Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un doctorat en Història Moderna a la Universitat de Barcelona suspès per raons de contingut. És un dels pares ideològics de la primera consulta independentista d’Arenys de Munt, un dels fundadors de l’Institut Nova Història i autor polifacètic de nombrosos llibres i articles sobre la censura de la història i la catalanitat de la descoberta d’Amèrica, així com de llibres de poesia i assajos de temàtica diversa. Ha publicat amb Librooks la reedició de la seva 'Brevíssima relació de la destrucció de la història’ el 2014, 'La sardana i la religió de les bruixes’ el 2015, 'La data de naixement de Colom’ el 2017, 'Inquisició i Decadència’ el 2018, 'Cristòfor Colom, príncep de Catalunya’ el 2019 i 'Carles I sense censura’, el 2020. Des de fa més de trenta anys, exerceix una incansable tasca de conferenciant i divulgador que l’ha portat a plantejar les seves tesis per tot Catalunya.