Milloin ihmisen mieli on vapaa? Mikä mielen vapautta rajoittaa? Mitä uskonnon- ja mielipiteenvapaus tarkoittaa tilanteissa, joissa ihminen päätyy psykiatriseen hoitoon poikkeuksellisten uskomustensa ja kokemustensa vuoksi? Miten ihmiseen lyöty hullun leima vaikuttaa siihen, miten hänen elämää ja uskoa koskeviin pohdintoihinsa suhtaudutaan?
'Vapaa mieli: uskonnon- ja mielipiteenvapaus mielenterveyden järkkyessä’ kokoaa ja tiivistää sosiaalieetikko Mari Stenlundin tutkimustyötä. Kirja on toteutunut Stenlundin ja mielenterveyden kokemusasiantuntijoiden yhteistyönä. Stenlundin artikkeleiden kanssa vuorottelevat kokemusasiantuntijoiden kirjoitukset, joissa kirjoittajat kuvaavat omia näkemyksiään ja kokemuksiaan uskonnon- ja mielipiteenvapaudesta.
'Kun haluamme ymmärtää uskonnon- ja mielipiteenvapautta, on käännyttävä marginaalin puoleen. On kohdattava ihmisyyden koko kirjo, jotta voimme käsittää, mikä ihmisoikeuksissa on kaikkein keskeisintä.’ (Mari Stenlund)
O autorze
Asiantuntijaosuuskunta Mielekäs on osuuskunta, jossa kehitetään asiantuntijatyötä mielekkääseen ja mielenterveyttä edistävään suuntaan. Osuuskunnassa etsitään ja kehitetään asiantuntijatehtäviä, joissa voi toimia myös osa-aikaisesti oman elämäntilanteen mukaan. Osuuskunnassa arvostetaan mielenterveyden kokemusasiantuntijuutta akateemisen asiantuntemuksen rinnalla ja uskotaan siihen, että näiden kahden asiantuntemuksen yhdistäminen voi olla hedelmällistä ja auttaa kehittämään yhteiskunnan tarpeisiin vastaavia palveluja. Osuuskunnan kotipaikka on Mikkeli, mutta toimintaa on maanlaajuisesti.