Caminar és un dels textos més bells de Thoreau. Hi exposa la seva filosofia del caminar, de l’art de fer camí, com la manera més intensa de desvetllar els sentits i l’ànima humana. I arrenca amb una declaració contundent: ‘Vull dir unes paraules a favor de la Naturalesa, de la llibertat absoluta i de l’estat salvatge’. Perquè caminar ens permet retrobar la comunió ancestral, cada vegada més perduda, amb la Natura.
‘Caminar és una crida perquè ens deslliurem de tot allò que ens lliga a la societat –la feina, la família, les amistats, les ambicions– i ens aboquem a una vida solitària i tan salvatge com sigui possible (…). Caminar, en el sentit profund que li dóna l’escriptor nord-americà, és dirigir-nos als boscos salvatges que la mà de l’home encara no ha pogut domesticar i buscar-hi allò que hem perdut com a espècie a còpia de fer-nos cultes i civilitzats: l’instint, el pensament elevat, l’heroisme i la llibertat.’ (Marina Espasa, a la introducció)
Un cant d’amor a la Natura profundament original i avançat al seu temps.
Sobre o autor
Nascut a Concord (Massachusetts) el 1817, va estudiar a Harvard i va rebre l’ajut i la influència de Ralph Waldo Emerson, que fins i tot el va contractar com a secretari personal. En els seus escrits Thoreau va defensar l’individu davant dels governs (que considerava injustos) i la vida senzilla, pròxima a la naturalesa, davant dels estralls del món modern i urbà. Profundament original i avançat, ha tingut una vasta influència en moviments moderns, com l’ecologisme i el pacifisme, i en personalitats tan rellevants com Tolstoi, Gandhi o Martin Luther King. Entre els seus llibres més destacats figuren Walden, o la vida als boscos i La desobediència civil. Va morir el 1862, als 45 anys