Dit boek biedt psychotherapeuten, klinisch psychologen en psychiaters een wetenschappelijke onderbouwing en een concreet stappenplan voor een emotieregulatietraining. Deze training kan helpen bij de behandeling van angstproblemen, depressieve klachten, eetstoornissen, agressieregulatie of persoonlijkheidsstoornissen.
Het eerste deel van Emotieregulatie gaat in op de samenhang tussen tekorten in de emotieregulatie en psychische stoornissen. Ook de implicaties daarvan voor de therapeutische praktijk worden belicht. Het tweede deel van het boek biedt een handleiding voor de Training Emotionele Competenties. De uitleg in deze handleiding is zo concreet, dat ervaren professionals er meteen mee aan de slag kunnen. Het derde deel beschrijft onder meer de huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van de training.
Matthias Berking is psychotherapeut en professor Klinische Psychologie en Psychotherapie aan de Universiteit van Erlangen-Nürnberg (Duitsland). De afgelopen 10 jaar heeft hij zich gefocust op het verklaren van de relevantie van emotieregulatievaardigheden voor de ontwikkeling en instandhouding van psychische stoornissen. Hij publiceerde verschillende onderzoeksartikelen en boeken over dit onderwerp.Tabela de Conteúdo
Inleiding.- Uitgangspunt: emotieregulatie en psychische gezondheid.- De oorzaken van een disfunctionele omgang met gevoelens.- Implicaties voor de praktijk: de Training Emotionele Competenties.- Begin van de training.- Afleiding van de TEC-competenties.- Spier- en ademhalingsontspanning.- Onbevooroordeelde waarneming.- Over de relevantie van regelmatig oefenen.- Accepteren en verdragen van de eigen gevoelens.- Effectieve zelfondersteuning in emotionele belastende situaties.- Het analyseren van emotionele reacties.- Het reguleren van emotionele reacties.- Inzetten van de TEC-competenties voor het verwerken van potentieel bijzonder problematische gevoelens.- Feedback uit de praktijk.- Effectiviteit van de training.- Actuele verdere ontwikkelingen.- Slotwoord.- Praktijkmaterialen.
Sobre o autor
Prof. Dr. Matthias Berking is hoofd van de leerstoel voor Klinische Psychologie en Psychotherapie aan de Friedrich-Alexander Universiteit in Erlangen-Nürnberg.