‘Historien begyndte som noget helt andet, nemlig som et jubilæumsportræt af Grundejerforeningen Vig Strandkoloni til foreningens nybagte hjemmeside. Det ville den ikke finde sig i, historien. Den rev i tøjlerne og gjorde mig indigneret opmærksom på, at den overhovedet ikke kunne fortælles uden at komme ind på Aktieselskabet Vig Strandkoloni. Hvad var det? Og hvorfor hedder området overhovedet Vig Lyng, og hvorfra og hvortil går det – og hvorfor det? Og hvad så med de andre veje på Vig Lyng, Mogens Heeringsvej, Vej 13 og Vej 14 – hvor kom de fra? Og hvordan så her ud før, og hvem gjorde noget ved det? Og hvor gik vi hen, når vi gik ud, og hvad skete der så bagefter? Og så videre.
Kort sagt, historien ville fortælles ordentligt; og det skulle jeg gøre.
Det gjorde jeg så efter bedste evne, og resultatet ligger her.’
Sådan begynder bogen om Vig Lyng – en lille bid af det store sommerhusområde langs Odsherreds vestkyst – langs Sejerøbugten. Følg med fra udskiftningen i 1700-tallet over forsøgene på opdyrkning, de første landliggeres møde med de forarmede fiskere og husmænd, masse-sommerhusturismens ankomst efter vedtagelsen af ferieloven og op til nutidens overvejelser om bæredygtighed.
De fire små sommerhusveje på Vig Lyng er på godt og ondt (men mest godt!) et spejlbillede af hele den danske sommerhusbevægelses tilbliven, og alle sommerhusejere vil på den ene eller den anden måde kunne spejle sig i historien her. Læs med – og bliv inspireret til at grave I jeres egen vejs historie!
Sobre o autor
Per Salling – pensioneret sprognørd og ivrig slægts- og lokalhistoriker, når han ellers har tid for havearbejdet. Har indtil nu skrevet fire bøger og en hjemmeside om brugen af det danske sprog, om personal- og lokalhistorie.