Dit boek laat zien hoe neuropsychologische problematiek kan interfereren bij psychotherapeutische behandeling. Door hier meer op te focussen, kun je effectiever behandelen en misdiagnostiek voorkomen.
Het beschrijft welke problemen je kan tegenkomen bij de behandeling, en welke kennis van neuropsychologische stoornissen nodig is bij aanvang en tijdens de behandeling. Tevens biedt het boek praktische handvatten voor de behandeling in de klinische praktijk.
De rol van neuropsychologie in de psychotherapie is opgebouwd uit drie delen. Het algemene gedeelte gaat over de relatie tussen psychotherapie en neurowetenschappen, over kwetsbaarheid en veerkracht en over ontwikkelingsneuropsychologische perspectieven. In het tweede praktijkgericht deel komen de meest voorkomende psychische en psychiatrische problemen aan de orde, zoals depressie, chronische vermoeidheid, posttraumatisch stressstoornissen, ADHD en somatische symptoomstoornissen. Ook leest u over de mogelijke inzet van E-health bij de behandeling van deze patiënten. Deel drie, het tweede praktijkgerichte deel, richt zich op de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel (NAH), zoals de identiteit na een NAH, beperkte cognitieve stoornissen, emotionele problemen en gesprekstherapie na hersenletsel. Daarnaast komt ook de mogelijke inzet van E-health bij behandeling van NAH aan de orde.
Het boek richt zich op psychologen, psychotherapeuten en psychiaters werkzaam in de ggz. Het boek is eveneens goed bruikbaar binnen de diverse ggz-opleidingen.
Cuprins
1 Neurowetenschappen en psychotherapie.- 2 Hersenen van ontwikkelingsneuropsychologisch perspectief: wat de hulpverlener moet weten.- 3 Kwetsbaarheid en veerkracht.- 4 Neuropsychologische afwijkingen bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom en gevolgen voor diagnostiek en behandeling.- 5. Depressie.- 6 ADHD in de volwassenheid.- 7 Impact van neuropsychologische klachten op de behandeling van posttraumatische stressstoornis.- 8 Symptomatische symptoomstoornis (SOLK) : Een dagelijkse klacht met onbegrepen gevolgen.- 9 E-Health: zinvol toegepast in de praktijk.- 10 Gesprekttherapie na hersenschade.- 11 Identiteit: over een veranderd zelf na hersenschade.- 12 Leven met emoties na CVA: veerkracht en kwetsbaarheid in het spanningsveld van de Psychotherapeut.- 13 Psycho-educatie voor patiënten met een hersenaandoening en hun mantelzorger.- 14 Een neurocognitieve stoornis: bijdrage van de neuropsychologie bij psychotherapeutische behandeling.- 15 e Health in debehandeling van mensen met niet aangeboren hersenletsel.