Com podem arribar a determinar que Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era és el refrany més popular de la llengua catalana? Els 100 refranys més populars neixen d’una enquesta feta a través d’internet, el març de 2010, que van respondre 1.200 persones d’arreu de l’àmbit lingüístic.
Arran de la recopilació i tractament d’aquest cabal de respostes sorgeix la idea d’aplegar aquest recull dels refranys més populars, amb el significat, variants, curiositats, equivalents en altres llengües i passatges literaris o periodístics que n’il·lustren l’ús i, sobretot, la vigència.
Deu anys després, malgrat el retrocés en l’ús dels refranys en el nostre dia a dia, aquest rànquing segueix mostrant-se vàlid i ben actual, a manca de nous estudis que corroborin o desmenteixin aquestes dades.
Despre autor
Jordi Palou. (Barcelona, 1966) és politòleg i traductor. El 1999 va engegar la web rodamots.cat i el butlletí associat Cada dia un mot, que té més de 25.000 subscriptors. És autor de Roda Mots: deu anys fent ‘Cada dia un mot’ (Empúries, 2009), amb Pau Vidal, i Els mots (t)robats (Xarxa de Mots, 2019), i creador del joc Paraulògic.
Víctor Pàmies. (Barcelona, 1963) és un lingüista especialitzat en paremiologia. Autor de diversos llibres, com ara Amb cara i ulls (2011), 1r llibre en català finançat per micromecenatge, a Verkami.com, En cap cap cap (2012), Dites.cat (2012), i coautor, al 2016, amb J. Fontana, JE Gargallo i X. Ugarte, d’Els refranys més usuals de la llengua catalana, i, el 2021, amb I. Marí, del Refranyer eivissenc de Antoni Juan Bonet. El 2020 va presentar amb Softcatalà la Paremiologia catalana comparada digital (PCCD).