El 5 d’octubre de 1867 s’inaugurava la Escuela Normal de Maestras de València amb el suport de la Universitat, l’Ajuntament i la Diputació de València. Al llarg de 150 anys, aquesta institució pública, seglar i, en el seu origen, de caràcter específicament femení, ha format les mestres que han educat les dones en les escoles valencianes. El recorregut per la seua història ens mostra el doble compromís pedagògic i social de professores i alumnes, els esforços per convertir-la en un centre renovador i de prestigi en el primer terç del segle XX, la desfeta durant el franquisme i les dificultats per la recuperació pedagògica fins arribar a l’actual Facultat de Magisteri. Al mateix temps, ens permet una mirada a l’evolució de la societat valenciana i les tensions produïdes entre els models de dona més innovadors i aquells més tradicionals. Tot plegat, unes pàgines de la història de l’educació valenciana, fins ara desconegudes, on les dones van ser les protagonistes indiscutibles.
Despre autor
M. del Carmen Agulló Díaz (Xinzo de Limia, Ourense, 1957). Llicenciada en Psicologia i doctora en Filosofia i Ciències de l’Educació, és professora titular de Teoria i Història de l’Educació de la Universitat de València i imparteix docència en Magisteri i Pedagogia. Els seus àmbits de recerca són la història de l’educació de les dones, en especial al País Valencià durant la Segona República i el franquisme, i la recuperació del patrimoni historicoeducatiu valencià. És vicepresidenta de la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l’IEC.
Blanca Juan Agulló (Montaverner, València, 1983). Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i postgrau en Gestió de Museus per la Universitat Pompeu Fabra, ha publicat diversos articles sobre innovació educativa, la recuperació del patrimoni historicoeducatiu valencià i la història de l’Escola Normal femenina de València (1867-1967).