Dit boek bestaat uit zeventien hoofdstukken, waarvan zestien in artikelvorm. Deze ‘artikelen’ betreffen compacte verhandelingen, gebaseerd op recente evidence-based inzichten rondom klinisch relevante thema’s. De aandacht gaat hierbij meer uit naar biologische aspecten van verlies en vervanging van gebitselementen dan naar de technische aspecten van prothetisch werk.
Ook de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt wordt belicht. Die kan immers ertoe bijdragen – samen met een goede interactie tussen zorgvrager en zorgverlener – dat een functionele dentitie het gehele leven behouden blijft. Dit inzicht heeft ertoe geleid dat dit boek speciale aandacht besteedt aan juist deze verantwoordelijkheid en interactie.
Volledigheidshalve bevat het zeventiende hoofdstuk een korte geïllustreerde beschrijving van een aantal klinische stappen bij de vervaardiging van frameprothesen.
Cuprins
Partiële gebitsprothese; functies en typen.- De indicaties voor een partiële gebitsprothese.- Preventie: het succes van een partiële gebitsprothese.- Behandeling met een partiële gebitsprothese 1. Regelgeving, zorg- en behandelplan.- Behandeling met een partiële gebitsprothese 2. Oorzaken en gevolgen van een gereduceerd occlusiesysteem.- Het opstellen van een behandelplan voor een frameprothese.- Conventionele verankering van frameprothesen.- Het ontwerpen van conventionele frameprothesen.- (Semi)precisieverankering bij frameprothesen.- Partiële kunststof plaatprothesen.- Het effect van partiële gebitsprothesen op de levenskwaliteit bij mensen met verkorte tandbogen.- Verlenging van (extreem) verkorte tandbogen met vaste of uitneembare prothetische constructies.- Behandeling van een sterk gemutileerde dentitie.- Ouderen en partiële gebitsprothesen.- De frameprothese in de maxillofaciale prothetiek.- Periodieke mondonderzoeken en specifieke nazorg bij partiële gebitsprothesen.- Klinische procedures bij de vervaardiging van een frameprothese.