Dit behandelprotocol beschrijft hoe kortdurende exposuretherapie kan worden toegepast bij jongeren van 12 tot 18 jaar bij wie een specifieke fobie is vastgesteld.
Exposure wordt gezien als de gouden standaard voor angstbehandeling. Uit verschillende onderzoeken komt echter naar voren dat exposure bij de behandeling van angstklachten nog te weinig of te weinig effectief wordt ingezet.
Kortdurende exposuretherapie voor jongeren met een specifieke angst geeft de therapeut meer inzicht in het belang van exposure, het biedt de nieuwste inzichten op dit gebied, en het geeft concrete handvatten om exposuretherapie zo effectief mogelijk in te zetten.
Dit boek begint met een uitleg over specifieke angststoornissen, het protocol en het werkingsmechanisme van exposure. Vervolgens beschrijft het aandachtspunten en mogelijke moeilijkheden die een therapeut kan tegenkomen bij de uitvoering van exposuretherapie. Ten slotte gaat het in op de zes achtereenvolgende behandelsessies en op de twee oudersessies.
Bij deze uitgave horen voorbeelden van exposureoefeningen, een vragenlijst omtrent veiligheidsgedrag en online werkbladen voor jongeren.
Cuprins
1 Inleiding.- 2 Over het protocol.- 3 Exposure.- 4 Aandachtpunten bij exposure.- 5 Sessie 1: Uitleg behandeling.- 6 Sessie 2: Exposure-plan opstellen.- 7 Sessie 3: Exposure 1.- 8 Sessie 4: Exposure 2.- 9 Sessie 5: Exposure 3.- 10 Sessie 6: Superexposure.- 11 Sessie 7: Superexposure.- 12 Sessie 8: Superexposure.- 13 Sessie 9: Superexposure.- 14 Sessie 10: Terugvalpreventie.
Despre autor
Tamara Luijer werkt als orthopedagoog-generalist, cognitief gedragstherapeut (i.o.) en metacognitief therapeut (i.o.) in de kinder- en jeugdpsychiatrie waar ze veel jongeren met internaliserende problematiek behandelt. Ook is ze auteur van het behandelprotocol Metacognitieve therapie voor jongeren met een piekerstoornis en bijbehorend Werkboek Stop de piekertrein.