Dit boek is geschreven voor huisartsen die samen met de praktijkondersteuner GGZ mensen met psychische problemen behandelen en begeleiden. Het boek biedt hen handvatten voor diagnostiek, behandeling en verwijzing. De auteurs illustreren dit aan de hand van uitgewerkte casuïstiek.
In het eerste deel van De dokter en de patiënt met psychische problemen staan de belangrijkste ontwikkelingen in de GGZ beschreven. Daarbij formuleren de auteurs de algemene uitgangspunten voor diagnostiek bij mensen met psychische klachten en problemen. In het boek komen ook de ‘nieuwe GGZ’ en de herstelbeweging en de ontwikkelingen op het gebied van E-mental health aan de orde.
In het tweede deel leest u over veelvoorkomende psychische klachten en problemen bij patiënten. Hier worden huisartsen vrijwel dagelijks mee geconfronteerd. In deze hoofdstukken bieden huisartsen en psychiaters een aantal handvatten voor diagnostiek, behandeling en verwijzing.
Verschillende huisartsen en psychiaters hebben meegewerkt aan De dokter en de patiënt met psychische problemen. Het boek staat onder redactie van prof. dr. Henriëtte van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde en prof. dr. Jim van Os, hoogleraar psychiatrie.
İçerik tablosu
1 Geschiedenis van de huisarts en de Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ).- 2 Psychische klachten en psychische gezondheid in de huisartsenpraktijk.- 3 GGZ diagnostiek voor de huisarts.- 4 Op weg naar herstel.- 5 Huisarts en POH-GGZ.- 6 Naar een Nieuwe GGZ: de huisarts als vragende partij?.- 7 E-Mental Health bij de huisarts.- 8 De depressieve patiënt.- 9 De patiënt met angstklachten.- 10 De patiënt met stress-gerelateerde klachten.- 11 De patiënt met ernstige SOLK.- 12 De patiënt met psychotische klachten.- 13 De patiënt met een eetprobleem.- 14 De patiënt met slaapproblemen.- 15 De patiënt met dwangklachten.- 16 De patiënt met borderline trekken.- 17 Kinderen en adolescenten met psychische problemen.- 18 De patiënt met een chronische lichamelijke aandoening en psychische klachten: een systeembenadering.- 19 De getraumatiseerde patiënt.- 20 Acute psychiatrie