Dit boek biedt een bewezen effectieve behandelmethode voor de behandeling in de ggz van cliënten met langdurige slapeloosheid.
Slapeloosheid wordt hierbij niet alleen als symptoom gezien van bijvoorbeeld een onderliggende depressie of angststoornis, maar ook als een apart probleem dat behandeling verdient.
Behandeling van langdurige slapeloosheid is een op CGT-i (cognitieve gedragstherapie bij insomnie) gebaseerd behandelprotocol. CGT-i geeft goede behandelresultaten op het gebied van slaap, stemming en kwaliteit van leven. Deze therapie kan gecombineerd worden met gedragstherapie voor een depressie of angststoornis. De behandeling kan zowel individueel als in groepen plaatsvinden.
Deze 3e editie van dit veelgebruikte behandelprotocol Behandeling van langdurige slapeloosheid is volledig geactualiseerd. In deze herziene druk wordt verwezen naar de classificatiecriteria van de DSM-5 en de derde editie van de International Classificationof Sleep Disorders (ICSD-3). Er is informatie toegevoegd over de functie van de slaap, over stress en slaap, speciale doelgroepen (kinderen, ouderen, vrouwen, laaggeletterden) en CGT-i bij comorbide medische en psychologische problematiek. Verder is de diagnostiek uitgebreid met ‘rode vlaggen’ en valkuilen voor de behandelaar.
De behandeling wordt per sessie beschreven. Daarbij wordt de praktijk geïllustreerd aan de hand van videofragmenten.
Behandeling van langdurige slapeloosheid is onderdeel van de reeks Protocollen voor de ggz. Elk deel geeft een sessiegewijze omschrijving van de behandeling van een specifieke psychische aandoening weer. De theorie is beknopt en berust op wetenschappelijke evidentie. Protocollen voor de ggz is bedoeld voor psychologen, psychotherapeuten, psychiaters en andere hulpverleners.
Зміст
Inleiding.- Sessie 1 Intake slaapproblemenn.- Sessie 2 Slaap en slapeloosheid begrijpen.- Sessie 3 Aan de slag met slaapgedrag en gedachten over de slaap.- Sessie 4 Ontspanning en balans.- Sessie 5 Minder piekeren over slaap.- Sessie 6 Vervolg slaapgedrag, ontspanning en gedachten (optioneel).- Sessie 7 Evaluatie en terugvalpreventie.- Sessie 8 Follow-up na één maand.- Bijlagen.