Bogen ‘Djursland besat 1940-45. Modstandsmænds overgreb og helterolle efter befrielsen’ beskriver disses aktiviteter efter besættelsen set i landshistorisk sammenhæng og – til forskel fra det ellers almindelige – set mest fra befolkningens side.
Englænderne hvervede via agenter danskere til som terrorister at modarbejde landets neutralitet.
Modstandsfolkene angreb næsten kun landsmænd. Op til befrielsen forberedte de deres ‘D-dag’, hvor de ville indespærre tyskersamarbejdende landsmænd, som de ikke kunne lide. På Djursland internerede de omkring 220 landsmænd, som typisk ikke havde begået noget ulovligt.
Mange blev straffet for lovlige handlinger efter modstandsfolkenes nye straffelov, som gjorde mange lovlige handlinger ulovlige med tilbagevirkende kraft. Modstandsmændene ville have haft de ledende politikere straffet for at have ført forhandlingspolitik med tyskerne. Omvendt skulle modstandsmændene have været straffet for deres terror. De to modparter enedes da om at lade hinanden være i fred. Modstandsfolkene satte sig på halvdelen af ministerposterne i en ny regering og hyldedes som helte. Man blev enige om at lade som om modstanden havde almindelig opbakning. Historikere kalder denne historieforfalskning for ‘grundfortællingen’.
Modstandsfolkene hadede stadig politifolk og gennemtvang, at de skulle afskediges, hvis de ikke havde været ’tilsluttet modstandsbevægelsen’ inden 29. april 1945. Langt de fleste havde efterkommet henstillinger herom eller selv sagt op, så på landsplan blev kun omkring 150 afskediget. Forståelsen med politikerne gav afsæt for, at modstandsmændene på livstid kæmpede for at blive hædret som helte. De ville kaldes ‘frihedskæmpere’ og fik det offentliges anerkendelse af denne betegnelse, selv om den var stridende mod virkeligheden.
De pressede på livstid penge ud af samfundet begrundet med krav om hædring for deres virke.
Про автора
Forfatteren er uddannet som jurist med bl.a. retshistorie som tilvalgsfag og derefter som advokat – og har siden arbejdet indenfor faget.
Sideløbende har han gennem årtier dyrket historie på amatørbasis og siden 2014 fået udgivet i alt 11 bøger med historie-emner.