Het herstel van het gewone leven is een handreiking aan dagelijkse opvoeders – ouders, onderwijsgevenden, groepsleiders, gezinsverzorgenden en hun begeleiders – bij problematische opvoedingssituaties. Het opvoedingsproces kan door allerlei oorzaken schijnbaar hopeloos vastlopen. Zo vast dat er maar één uitweg mogelijk lijkt: het toepassen van specialistische therapieën en technieken – met alle kostbare moeite, tijd en geld die daarmee gemoeid zijn. Soms is dat inderdaad onvermijdelijk, maar heel vaak ook niet.
Dit boek stelt één basisvraag: wat kun je in het dagelijkse leven doen om het vastgelopen opvoedingsproces weer vlot te trekken? Het herstel van het gewone leven geeft een praktisch antwoord aan opvoeders en hun begeleiders: eerst zelf maar eens nagaan of het meest voor de hand liggende – het alledaagse – wel in orde is. Vaak zijn enkele kleine veranderingen al voldoende om een vastgelopen opvoedingssituatie te ontwarren. Als dat niet gebeurt, zullen specialismen en specialisten ook niet helpen. Het gewone is voorwaarde voor het bijzondere.
De auteur, Wim ter Horst, is oud–hoogleraar orthopedagogiek aan de Universiteit Leiden en werkte in het speciaal onderwijs en het inrichtingswerk.
Mục lục
De opvoeders.- Heeft het kind wel echte opvoeders?.- Heeft de opvoeder wat over voor deze kinderen?.- Is de opvoeder open voor en gericht op de kinderen?.- Beheerst de opvoeder de grondvormen?.- Kan de opvoeder voldoende bijtanken?.- Samenvatting.- Het kind.- Is dit kind wel helemaal fit?.- Voelt dit kind zich wel veilig?.- Onderbreking.- Heeft dit kind voldoende eigens?.- Komt dit kind uit zijn schulp?.- Kan het kind zich redden?.- Heeft dit kind de tijd?.- Samenvatting.- De omgeving.- Heeft het kind een omgeving om groot in te worden?.- Hoe staat het met de volheid van de omgeving?.- Is de omgeving geordend voor het kind?.- Is de omgeving uitdagend genoeg voor dit kind?.- Samenvatting.- De werkelijkheid achter de omgeving.- Zijn er indirecte, opvoedingsbelemmerende factoren vlak achter de omgeving?.- Zijn er verder liggende, indirecte opvoedingsbelemmerende factoren?.