El desenvolupament de la societat industrial al llarg dels últims 250 anys s’ha basat en l’accés a fonts d’energia abundants i barates en forma de combustibles fòssils (petroli, carbó i gas natural). Aquest llibre explica l’efecte que ha tingut l’ús extensiu que se n’ha fet en les economies mundials i la gran quantitat de diners i interessos que mou el comerç de matèries primeres energètiques. L’anàlisi que hem dut a terme desvela l’alarmant dependència que té Europa Occidental, i Catalunya en particular, de les importacions d’energia i l’enorme esforç econòmic que això suposa. Si hi afegim els signes d’exhauriment que comencen a mostrar els combustibles fòssils, i en especial el petroli, es fa evident que no podem seguir amb el model energètic actual.
Els costos d’obtenir l’energia dels combustibles fòssils no són només econòmics, sinó que cal considerar també els devastadors efectes que el seu ús té en el medi ambient i en el nostre entorn. És per tot això que, des d’aquest estudi, es proposa impulsar una transició energètica cap a un model basat en energies renovables que ajudi a reduir els costos econòmics, ecològics i socials de la nostra energia.
表中的内容
Introducció
I. EL MÓN DELS COMBUSTIBLES FÒSSILS
1. Breu història dels combustibles fòssils
Els combustibles fòssils
Primers usos dels combustibles fòssils
Eclosió
Apogeu
Cim i declivi
Reserves
Evolució de consums i preus. Tendències històriques
Emissions contaminants
2. Moviments d’hidrocarburs
Factures i transferències de fòssils al món
Principals exportadors i importadors: dependències
Països consumidors: exemples
Països exportadors: exemples
3. Europa
Combustibles fòssils a Europa
Principals potències econòmiques europees
Catalunya
4. Escenaris de futur
Els informes WEO
Els informes de l’IPCC
II. UN MÓN SENSE COMBUSTIBLES FÒSSILS
La transició energètica renovable
Tecnologia de la transició
Estoc i flux
Transició i societat
Conclusions
Enllaços d’interès
关于作者
Genís Riba (Barcelona, 1983) és enginyer industrial i ha dedicat la seva carrera al sector de les energies, primer a la nuclear i després a les renovables. Ha viscut a Suècia, Alemanya i la Xina, on ha pogut veure i respirar l’efecte que les polítiques energètiques tenen no només en el medi ambient, sinó també en la vida diària de les persones. La preocupació pel panorama energètic actual i futur l’ha portat a treballar per promoure una transició energètica cap a un model més sostenible.