Què passa quan les cançons de casa no sonen a escola? Que estàs en desavantatge. I això ho saben els infants d’origen estranger, més del trenta per cent del nostre alumnat. Els fills de famílies pobres, migrants o amb pocs estudis tenen més probabilitats d’abandonar l’escola abans d’hora. Toca parlar de racisme a les aules, i fer-ho en primera persona. Per una educació que promogui la igualtat d’oportunitats cal que l’aprenentatge connecti amb l’alumne.
Marta Comas i Alfons Espinosa han conversat amb persones que comencen a transformar l’educació, sovint perquè, com a fills d’immigrants, no s’hi havien sentit còmodes. Els han explicat les iniciatives que generen sintonia entre la realitat de casa i la de l’escola. La diversitat és consubstancial a la nostra identitat de país i l’hem d’entomar de cara. Només una pedagogia compromesa pot portar tothom, sigui quin sigui el seu origen, allà on vulgui arribar.
Tentang Penulis
Alfons Espinosa Miró és mestre d’educació primària. Fa de director a l’escola Drassanes, al districte de Ciutat Vella de Barcelona. Ha estat formador de mestres en aspectes d’avaluació, currículum i diversitat i ha col·laborat en diferents iniciatives i moviments sobre diversitat i equitat escolar.
Marta Comas Sàbat és educadora social, antropòloga i doctora en sociologia de l’educació per la UAB. Ha treballat com a educadora social amb adolescents en risc i joves immigrants. Actualment treballa al Consorci d’Educació de Barcelona. S’ha especialitzat en l’educació intercultural, la perspectiva antiracista, la participació de les famílies a l’escola i la democràcia escolar, temes sobre els quals ha publicat diverses obres.