‘La resistència íntima’ és una reflexió atenta i profunda sobre la condició humana. L’autor ens mostra com la vertadera cura d’un mateix ofereix escalfor als que són a la vora, protegint-los i fent-los de guia en el camí. ‘Hem de considerar ‘resistència íntima’ com el nom d’una ‘experiència’, pròpia de la comarca de la ‘proximitat’; comarca que no és visita d’un dia, sinó estança habitual. Avui, romandre en aquesta comarca no és planer. La proximitat no es mesura en metres, ni en centímetres. El seu oposat no és la llunyania, ans més aviat la monocromia ubiqua del món tecnificat. Hem vist com la quotidianitat i el gest de la casa són modalitats importantíssimes de l’experiència de la proximitat’.
‘Contra la immediatesa compulsiva, contra la hiperconnectivitat, contra la permanent exposició pública i contra la dispersió, Esquirol proposa la pausa, el parlar franc, la proximitat, la diferència, la reflexió, reinventar la mirada, tornar a pensar’.
Josep Massot, La Vanguardia
‘Josep Maria Esquirol s’explica meravellosament bé i ens fa molta falta’.
Mònica Terribas, El Matí de Catalunya Ràdio
‘És un dels pocs llibres de filosofia amb cara i ulls que s’han publicat en català en els últims anys i que, sens dubte, n’és un dels millors’.
Enric Sòria, El País
‘Esquirol reivindica el llenguatge quotidià i les paraules entenedores per fer pensament de fons’.
Carles Capdevila, Ara
‘Una proposta constructiva, basada en la intimitat, el refugi i el replegament, sense oblidar la reivindicació de la memòria i la imaginació’
Jordi Nopca, Ara
‘La proposta d’Esquirol consisteix a reprendre el sentit en la proximitat, en la quotidianitat com a element per donar sentit a aquest buit insuportable’.
Albert Sáez, El Periódico
‘Lluminós assaig per combatre la disgregació del jo i per no cedir a l’imperi de l’actualitat’.
Jordi Llavina, La Vanguardia
‘Entre Derrida i Lévinas, Nietzsche, Hanna Arendt o Jan Patocka, fa tot un elogi del tornar a casa i de la quotidianitat que atrapa’.
Xavier Graset, El Punt Avui
‘Són menys de dues-centes pàgines que fan la funció de purgant, tonificant i bàlsam. Escriptura ingràvida i gràvida alhora, sobre el pedrís del desconcert contemporani’.
Francesc-Marc Álvaro, La Vanguardia
‘És un llibre que resistirà el pas del temps i goso dir que les seves reflexions seran un referent per a generacions futures’.
Lluís Foix, El Punt Avui
‘Esquirol no moralitza, no es pregunta per l’espai que ocupa l’home al món, ni tan sols pel sentit de l’existència. Ell constata que hi ha caos i dolor als marges del dia a dia, i presenta una filosofia de conviure-hi. Mirar de fit a fit el que ens xucla, ens fa mal o pànic: l’única manera de reforçar la fragilitat constitutiva de l’home en aquest heroisme que ja és resistir’.
Anna Punsoda, El País (Quadern)
‘L’obra es llegeix amb vertadera fruïció, i, com qualsevol lectura estimulant de debò, ens fa buscar, en la nostra biblioteca, altres llibres, poemes, fragments que podrien ser una feliç continuació de les seves idees’.
Jordi Llavina, El Punt Avui
‘L’habilitat de l’autor rau a definir el context d’aquesta resistència. I a fer-ho no pas des d’un plantejament abstracte sinó retratant, amb els ingredients propis de la filosofia però sense dogmatismes, l’època que ens ha tocat viure en aquesta part opulent i privilegiada del planeta’.
Sergi Pàmies, La Vanguardia
‘Hi ha pocs llibres que s’ocupin de la vida quotidiana en profunditat com ho fa La resistència íntima, i que signifiquin alhora àmbit i condició per pensar’.
Joaquim Armengol, Ara
‘Un elogi de la quotidianitat, la senzillesa i la vida, com una forma de no transigir amb el dogmatisme de l’actualitat, com un acte de renúncia i despreniment’.
Robert Juan-Cantavella, El Mundo (Tendències)
Mengenai Pengarang
Josep Maria Esquirol és professor de filosofia a la Universitat de Barcelona, on dirigeix el grup de recerca Aporia. És autor de nombrosos estudis sobre filosofia contemporània i imparteix seminaris sobre aquesta matèria en universitats d'altres països.
Ha publicat ‘Uno mismo y los otros’ (2005), ‘El respeto o la mirada atenta’ (2006), ‘El respirar dels dies’ (2009), ‘Los filósofos contemporáneos y la técnica’ (2011) i ‘La penúltima bondat’ (Quaderns Crema, 2018). ‘La resistència íntima’ ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Assaig 2015 i el Premio Nacional de Ensayo 2016.