On són les dones?, es preguntava Simone de Beauvoir a la introducció d”El segon sexe’, primer estudi complet sobre la condició de la dona a Occident. Per a tantes feministes del nostre temps, Beauvoir ha estat una «mare simbòlica» i ‘El segon sexe’, un «llibre de capçalera». Però hi ha altres mares espirituals que han ajudat a construir una memòria que contraresta el cànon patriarcal. Totes les veus d’aquesta antologia són referents d’una genealogia literària feminista. Des de Christine de Pisan fins a la teoria ‘queer’ de Judith Butler, el pensament crític de bell hooks, el feminisme marxista de Silvia Federici o el moviment ‘Me Too’ de Nancy Fraser. No són veus aïllades, sinó que beuen les unes de les altres, dialoguen, forgen espais simbòlics de trobada i d’intercanvi. I podem veure com teixeixen una tradició col·lectiva a través dels textos que ha seleccionat Pilar Godayol, que també n’ha fet el retrat biogràfic.
Christine de Pisan, Marie de Gournay, François Poullain de la Barre, Olympe de Gouges, Mary Wollstonecraft, Flora Tristán, John Stuart Mill, Charlotte Perkins Gilman, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Betty Friedan, Valerie Solanas, Juliet Mitchell, Angela Davis, Joanna Russ, Judith Butler, Françoise d’Eaubonne, bell hooks, Silvia Federici, Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya i Cinzia Arruzza
About the author
Pilar Godayol (Manlleu, 1968) és catedràtica de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Ha publicat assaigs sobre història de les dones, literatura i traducció, com ara ‘Germanes de Shakespeare’, ‘Viatgeres i escriptores’.