No és agosarat dir que la cuina catalana té més de mil anys d’història i que es tracta, certament, d’una de les primeres d’Europa.
En aquest llibre hi trobareu una selecció de 100 receptes de plats dits 'a la catalana’ a Catalunya mateix, a Espanya, a França, a Itàlia, a Alemanya… com a mostra de la projecció internacional de la nostra cuina. L’autor, que no té res en contra de l’adopció de plats estrangers, sí que vol destacar la importància de mantenir la identitat gastronòmica de casa nostra.
Pròleg d’Ada Parellada
O autorze
Jaume Fàbrega (Vilavenut, 1948). Historiador, escriptor, periodista i consultor gastronòmic. Ha estat professor d’Història de l’Art Contemporani i de Teoria i Tècniques de l’Art a la Universitat de Girona i professor d’Enogastronomia de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha impartit cursos d’art i gastronomia en centres acadèmics i culturals d’arreu: Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de València, Universitat d’Alacant, Perpinyà, Universitat Politècnica, Vic, UCE, etc.
Ha publicat més de 80 llibres, amb 4 enciclopèdies, considerades obres de referència. Per exemple, 'La cuina catalana’, en 9 volums; 'La cuina mediterrània’, en 3 volums; 'La cuina del món’, en 3 volums, i 'La cuina. Gastronomia tradicional sana’, en 4 volums, que inclou un gran diccionari dels productes alimentaris. La seva gran enciclopèdia sobre 'La cuina catalana’ és l’obra de referència utilitzada al taller del cuiner Joan Roca, i cuiners com Ferran Adrià –amb qui ha col·laborat–, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Fermí Puig i altres han lloat la seva aportació.
Ha estat traduït a l’anglès, el francès i l’espanyol.
És considerat el primer escriptor gastronòmic de la Mediterrània (segons Joan Francesc Mira, Joan Roca i altres) i un referent per la forma innovadora de presentar la cuina com un patrimoni cultural, en què combina la llengua, l’antropologia, la literatura, la història, la geografia i els viatges.
Col·labora en diversos mitjans: 'El Temps’, 'Revista del Baix Empordà’, entre d’altres, així com diversos mitjans digitals com Vadegust i El Temps. Té 3 blogs (Bona Vida, Gastronomia Catalana, Catalan Cooking).