El 1872 a Port Louis, a l’illa de Maurici, a 900 kilòmetres de Madagascar, una parella i el seu fill desembarquen procedents de l’Índia. Són culis —treballadors esclavitzats per llargs contractes— amb els números 358444, 358445 i 358448. Arriben per treballar als camps de la colònia britànica i són els avantpassats de l’autora.
Nathacha Appanah es capbussa en la memòria familiar i en diversos arxius per fer aflorar l’existència d’aquells parents a qui la història pràcticament havia esborrat. Però hi ha vivències, lluites, noms, emocions, conflictes que han sobreviscut de generació en generació i encara ara bateguen, demanen ser explicats. Com si la responsabilitat de l’escriptora fos salvar tot aquell sofriment, tota aquella explotació inhumana, i acostar-se a la veritat, a una certa veritat que relliga la família de la Humanitat al llarg dels segles.
Una esplèndida recreació d’un passat familiar colpidor.
O autorze
Nathacha Appanah, nascuda el 1973 a l’illa Maurici, descendent d’emigrants indis, Appanah és periodista. El 2003 va publicar la seva primera novel·la, 'Les Rochers de Poudre d’or’, a Gallimard. Ha guanyat diversos premis, especialment per les novel·les 'L’últim germà’ (La Campana, 2010), 'Tropique de la violence’ (2016) i 'Rien ne t’appartient’ (2021). Els seus llibres s’han traduït a diverses llengües. El 2022 va rebre el Premi de la Llengua Francesa pel conjunt de la seva obra, que aborda les relacions familiars, la memòria, els temes multiculturals i socials amb una ploma sensible i precisa.
Andreu Gomila va néixer a Palma el 1977. És periodista i escriptor. Ha publicat poesia, novel·la i assaig, entre els quals destaquen 'Felanitx’ (2020) i 'Continents’ (2016). Com a traductor, ha portat al català 'De l’inconvenient d’haver nascut’ (2019) de Cioran i 'Alcohols’ (2021) d’Apollinaire.