I 70’erne og 80’erne foregik det et unikt psykologisk eksperiment i Danmark, hvor en gruppe af søgende sjæle samlede sig omkring en halvblods indianer, som i USA var uddannet i mentale teknikker og øvelser i selvobservation, kaldet ”Den Fjerde Vej”.
”Den Fjerde Vej” handler kort fortalt, om at være vågen og blive opmærksom på de illusioner og det selvbedrag, som tilslører ens mekaniske liv. Det gælder om at lære virkeligt at kunne se, høre og føle. Og i sidste ende at verificere – ved egen anstrengelse – at det, som læreren gør og siger, nu også er sandt for en selv.
Ud over de mange i to kontinenter som kendte og lærte fra Bonita, henvender bogen sig til de, som er ubekendt med Gurdjieff/Ouspensky-systemet og dens mange udøvere rundt omkring i verden.
Bogen er ikke tænkt som en biografi om Bonita Hightower, ej heller kan den give en fyldestgørende beskrivelse af hendes direkte og meget personlige undervisning, som hun tilpassede til hver enkelt elev. Den er snarere et vidnesbyrd fra dem, ”som har set hende danse”.
About the author
Efter en matematiske studentereksamen i 1962 lavede Thomas Hightower, født Kragh, nogle kortfilm samt en spillefilm, ”Desertøren” i 1972. Som arbejder i sundhedsvæsnet beskæftigede han sig især med psykiatri og antipsykiatri, indtil han i 1979 mødte Bonita og blev elev i hendes Fjerde Vej skole i København. Han blev hurtigt en dedikeret elev og hendes højre hånd i det praktiske arbejde med undervisningen. I 1987 giftede de sig og forblev uadskillelige lige til hendes død i 2014. Han har stort set arbejdet med tilblivelsen af en bog om Bonita lige til 2022. En engelsk oversættelse vil udkomme i USA i begyndelsen af 2023.