La Revolució Russa de l’octubre de 1917 va tenir un impacte immediat a Catalunya. La societat catalana, des de la dreta fins a l’esquerra, des de la burgesia fins a l’obrerisme, s’hi va posicionar. La gran majoria hi era contrària, però hi va haver qui s’hi va identificar i, com a resultat, va néixer una nova ideologia a Catalunya, el comunisme. La Revolució també va tenir efecte sobre la conflictivitat social, en forma de vagues obreres. I no només això: va intensificar el debat sobre la qüestió nacional.
Així, els anys vint i trenta del segle passat molts catalans van voler conèixer la Rússia soviètica i, posteriorment, l’URSS. Hi van viatjar polítics, intel·lectuals… Andreu Nin, Josep Pla, Eugeni Xammar, fins i tot separatistes com Francesc Macià. Començava així una relació que aniria in crescendo fins que s’estroncà definitivament amb el final de la Guerra Civil i la derrota del govern de la República.
About the author
Josep Puigsech Farràs (Granollers, 1972) és historiador especialista en les relacions del moviment comunista de l’estat espanyol amb la URSS en el període dels anys vint, trenta i quaranta del segle XX. Exerceix la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona.